Jens Lapidus – Paradis City

Jens Lapidus gav för en månad sedan ut en ny bok – Paradis City. Jag har inte läst något av honom tidigare och visste jag inte vad jag skulle förvänta mig. Men redan efter några kapitel var jag fast.

Jens Lapidus - Paradis City
Jens Lapidus – Paradis City

Handling

Paradis City är en dystopisk skildring av det svenska samhället i en nära framtid. Kriminaliteten och segregationen har skenat. De mest utsatta områdena är omgärdade av höga murar för att försöka stävja kriminaliteten och skydda resten av samhället. Paradis City utspelar sig i ett sådant område – Järva.

Emir Lund, en före detta MMA-fajter som försörjer sig på att begå personrån, bor innanför murarna i Järva. Han är klassad av staten som en särskilt gängrelaterad individ. Det innebär bland annat att han måste betala för sin sjukvård själv. Eftersom han har njursvikt och behöver regelbunden dialys kostar det mycket pengar.

Under stort säkerhetspådrag, med livvakter och krypskyttar på de omkringliggande taken, håller Sveriges inrikesminister ett nationaldagstal i Järva. Hon blir kidnappad, och polisen misslyckas med försöken att få henne till rätta.

När kidnappningen sker sitter Emir Lund i häktet med en livstidsdom hängande över sig. Polisen värvar Emir för att hämta tillbaka ministern. Klockan tickar, både för ministern och för Emir. Om fem dagar behöver Emir dialys, annars dör han.

Jens Lapidus - Paradis City
Jens Lapidus – Paradis City

Mina tankar

Vi får följa tre personer, och Jens Lapidus byter skickligt mellan perspektiven. Med korta kapitel, olika berättarröster och en bra framåtrörelse är det en bladvändare.

Jag tror att den här boken passar alla som tycker om fartfyllda berättelser. Det är en lättsmält bok med mycket action. En bra värld att fly in i för att skingra tankarna från jobb och annat.

Jag skulle vilja läsa mer om samhället som Jens Lapidus har skapat i Paradis City och hoppas att det blir en uppföljare.

Betyg: Bra

Frågor

  • Har du läst Paradis City?
  • Vad är ditt intryck av boken?
  • Vad tycker du om samhällsskildringen?
  • Vilket år tror du att boken utspelar sig?

Fakta

Författare: Jens Lapidus

Förlag: Albert Bonniers

Kategori: Spänning, Thriller

Utgiven: 2021-02-24

Antal sidor: 384

Förlagets beskrivning: LÄNK

Övrigt

GLAD PÅSK!

One Reply to “Jens Lapidus – Paradis City”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.